Kuchnia

Placek drożdżowy z owocami

Ciasto drożdżowe..jedni uważają je za łatwe inni omijają je szerokim łukiem, bo wiele razy im nie wyszło.
Podaje prosty przepis na przepyszny placek drożdżowy z owocami i chrupiacą, maślaną kruszonką, który ZAWSZE wychodzi i jest prosty i szybki w wykonaniu!
Jedyną jego wadą jest to, że … znika jeszcze szybciej 😉

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kostki drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • owoce, np. rabarbar, śliwki, truskawki

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • cukier z wanilią ( nie koniecznie)

PRZYGOTOWANIE ROZCZYNU:

Do miski wlać lekko podgrzane mleko.
Dodać drożdże, 3 łyżki cukrui pół szklanki przesianej mąki.
Zamieszać i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce aby wyrosło.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Do przygotowanego rozczynu, dodać resztę mąki, żółtka zmiksowane z cukrem, rozpuszczone ale przestudzone masło i wszystko wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wyłożyć kwadratową blszkę papierem do pieczenia.
Wylać i wyrównać ciasto na blaszce, po czym ułożyć umyte owoce.
Wierzch posypać kruszonką.
Piec około 1 godziny w temperaturze 170 do 180 stopni Celsjusza. Grzanie góra, dół.
Po upieczeniu, odstawić do wystudzenia.
Można polać lukrem, lub popruszyć cukrem lub cukrem z wanilią.


PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:

Mąkę z cukrem, cukrem z wanilią i masłem zagnieść w jednolitą konsystencje.


Nam najlepiej smakuje, popijając szklanką letniego mleka 🙂

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *