Placek drożdżowy z owocami
Ciasto drożdżowe..jedni uważają je za łatwe inni omijają je szerokim łukiem, bo wiele razy im nie wyszło.
Podaje prosty przepis na przepyszny placek drożdżowy z owocami i chrupiacą, maślaną kruszonką, który ZAWSZE wychodzi i jest prosty i szybki w wykonaniu!
Jedyną jego wadą jest to, że … znika jeszcze szybciej 😉
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka
- 0,5 kostki drożdży
- 6 łyżek cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 kostki masła
- 4 żółtka
- szczypta soli
- owoce, np. rabarbar, śliwki, truskawki
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła
- cukier z wanilią ( nie koniecznie)
PRZYGOTOWANIE ROZCZYNU:
Do miski wlać lekko podgrzane mleko.
Dodać drożdże, 3 łyżki cukrui pół szklanki przesianej mąki.
Zamieszać i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce aby wyrosło.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Do przygotowanego rozczynu, dodać resztę mąki, żółtka zmiksowane z cukrem, rozpuszczone ale przestudzone masło i wszystko wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wyłożyć kwadratową blszkę papierem do pieczenia.
Wylać i wyrównać ciasto na blaszce, po czym ułożyć umyte owoce.
Wierzch posypać kruszonką.
Piec około 1 godziny w temperaturze 170 do 180 stopni Celsjusza. Grzanie góra, dół.
Po upieczeniu, odstawić do wystudzenia.
Można polać lukrem, lub popruszyć cukrem lub cukrem z wanilią.
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:
Mąkę z cukrem, cukrem z wanilią i masłem zagnieść w jednolitą konsystencje.
Nam najlepiej smakuje, popijając szklanką letniego mleka 🙂
SMACZNEGO !
Piękno tkwi w Nas

Torba porodowa do szpitala
Może Ci się spodobać

Dzieci tak szybko rosną …
22 lipca, 2020
BUJACZEK / LEŻACZEK- czy warto?
8 czerwca, 2020