Kuchnia

Sernik Snickers

Podzielę się z Wami przepisem na przepyszny sernik, który pewnego dnia zrobił mój mąż! Gdy go tylko spróbowałam to wiedziałam, że często będzie gościł na Naszym stole. Pycha!!!

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 100 g masła
  • 200 g ciasteczek „bebitków”
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g orzeszków ziemnych solonych

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g sera twarogowego na sernik
  • 6 jajek
  • 150 g orzeszków ziemnych solonych
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

DODATKI: Polewa czekoladowa

  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD:
Pokruszyć bardzo drobno ciasteczka.
Dodać do nich posiekane orzeszki, rozdrobnioną czekoladę oraz masło w temperaturze pokojowej.
Wszystko ugniatamy i przekładamy do okrągłej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.

MASA:
Do miksera wrzucamy ser, 3 jajka, 3 żółtka, cukier oraz masło orzechowe zrobione z orzeszków ziemnych (zblendować je z odrobiną oleju).
Gotową masę wylewamy na spód i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 – 180 stopni C. Na około 50 minut.

POLEWA:
Po około 45 minutach pieczenia , robimy polewę.
W garnuszku podgrzewamy śmietanę, czekoladę oraz cukier, cały czas mieszając.
Wyjmujemy na chwilę sernik, wylewamy polewęi pieczemy jeszcze około 10 minut.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik do ostygnięcia ciasta.

WSKAZÓWKI:

  • Polewy nie gotujemy
  • Najlepiej smakuje po kilku godzinnym schłodzeniu w lodówce.

Bardzo jestem ciekawa, jak Wam zasmakuje ten sernik.
Podzielcie się w komentarzach jak tylko go wypróbujecie.

SMACZNEGO !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *